Müteakiben ne demek TDK?
Mutâkib kelimesi “ardışık, birbirini izleyen” anlamına gelir. Türkçede ardışık terimi, bir olayın veya zaman diliminin ardından başka bir olayın veya zaman diliminin gelmesi durumunu ifade eder.
Müteakip nasıl yazılır TDK?
Comes after, comes after, comes after. After anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır ve “subsequently” şeklinde okunur. Doğru kullanımı aşağıdaki biçimde olmalıdır.
Müteakiben mi müteakip mi?
“Ardından” ifadesinin doğru kullanımı –özellikle cenaze namazının ilanında– “öğle/ikindi namazından sonra” değil, “öğle/ikindi namazından sonra” şeklindedir.
Türkçede TDK nasıl yazılır?
TDK KELİMESİNİN ANLAMI: 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Türk Dil Kurumu’nun kısaltmasıdır. Bu kelime sıklıkla T.D.K. olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı TDK şeklinde olmalıdır.
Müteakip nedir örnek cümle?
Salı günü öğle namazından sonra kişiyi gömeceğiz. “Arkadan gelen”, “takip eden” veya “sıraya giren” anlamına gelen bir kelimedir. Örnek: Dolar beş Türk lirasını aştıktan sonra ekonomik kriz yaşandı.
Münferit ne demek?
Kökeni: “Birey” kelimesi Arapçadan Türkçeye gelen bir kelimedir. Arapça kökenli olan “منفرد” (munfarid) kelimesinden türemiştir. “Munfarid” “tek, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular.
Buna müteakiben ne demek?
(ﻣﺘﻌﺎﻗﺒﺎً) sıf. (Ar. mute’āḳib’in değiştirilmiş şekli mute’ākiben) Sonra, hemen ardından, arkasından –i geldi: Ondan sonra Hırvat’ın geride bıraktığı bıçağı alıp göğsüne oturdu (Nâmık Kemal).
Camii nasıl yazılır?
TDK’ya göre: Cami mi yoksa Cami mi? TDK’ya göre “Cami” kelimesinin doğru yazımı “Moschee”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Moschee”dir.
Müsayit nasıl yazılır TDK?
Bu kelime genellikle müsayit olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım için uygun olmalıdır.
Defnedilmek nasıl yazılır?
“Gömme” kelimesi nesnesiz bir eylemdir (nesne gerektirmez). (dead) “gömülmek” anlamında kullanılır. Dilimize Arapçadan gelen bu kelime sıklıkla “gömmek” veya “gömülmek” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı burial olmalıdır.
Müteakip Türkçe mi?
sonradan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ˁḳb kökünden gelen mutaˁāḳib متعاقب kelimesinden bir alıntıdır ve “birbirini izleyen, birbiri ardınca gelen” anlamına gelir.
Namazına müteakip mi namazını müteakip mi?
Cenaze ilanlarında yer ve saat “Öğle namazından sonra” olarak belirtilir. (Aslında “namazdan sonra” olacaktır.) Herkes bu hatayı yapar, büyük puntolarla tam sayfa ilan veren reklam verenler de dahil. Önemsiz görünse de, Türkçemiz için rahatsız edici bir durumdur.
Ünvan mı unvan mı?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Önsöz nasıl yazılır?
TDK web sitesinde sözlükte arama yaptığımızda, “önsöz” kelimesi sözlükte bulunmuyor. TDK’da, kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı ayrı yazılır. TDK’da, “önsöz” kelimesi bir isim olarak tanımlanır.
Cuma namazına müteakiben ne demek?
Teakup birbirini takip etmek, birbirini izlemek ve ara vermeden devam etmek anlamına gelirken following ise birbirinin ardından gitmek anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen subsequently kelimesi cümlede zarf olarak kullanılır.
Müteayyin ne demek Osmanlıca?
Önemli kişi, soylu kimse.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadeti yıkmak için kullanılan bir terimdir.
Mütekait nedir?
Modern söylemde “MUTEAKIT” kelimesi “emekli” anlamına gelir. “Tekaüt” Arapçada “eskimişlik” anlamına gelir ve mütekait “modası geçmiş (emekli)” anlamına gelir. Emekli, uzun bir sıkı çalışma döneminden sonra dinlenen birinin tonuna sahiptir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Hangi Bebek Bezi Türk Malıdır