Değerbilir nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre garip kelimelerden biri de “uzman” kelimesidir. “Degerbilir” kelimesinin ayrı mı yoksa yan yana mı yazıldığı TDK’da incelenen bir konudur. TDK’ya göre bu kelime yan yana “aşağılayıcı” olarak yazılmalıdır. Doğru yol, kelimeyi yan yana yazmaktır.
Değer bilmez insan nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır çünkü değersizdir. Doğru kullanım mümkünse “değerli” olmalıdır.
Bilir kişi nasıl yazılır TDK?
Expert, bir fiil kelimesi (wissen – wissen) ve bir isim kelimesinin birleştirilmesiyle oluşan bir bileşik isimdir. Alanında uzman olan kişilere expert denir. Expert ve capable kelimeleriyle eş anlamlı olan expert kelimesi bir bileşik isimdir. Bileşik isimler yan yana yazılmalıdır, ayrı ayrı değil.
Çok bilmiş insan nasıl yazılır?
“A little”, “many”, “many”, “a few”, “a few”, “some”, “any”, “none” ve “none” gibi belirsiz sıfatlar ve zamirler geleneksel olarak yan yana yazılır.
Değerbilir nasıl yazılır 2024?
DEĞERLİ KELİMESİNİN ANLAMI: Değerli şeylere veya insanlara önem veren, onları koruyan veya saygı duyan (biri) anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış bir şekilde “takdir edici” olarak yazılır. Doğru kullanımı takdir edici olmalıdır.
Kuru yemiş nasıl yazılır?
Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.
Önsöz nasıl yazılır TDK?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Güler yüz nasıl yazılır?
Sebebi ise gülümseme gibi bir ifadenin kabul edilmemesidir. Bu yüzden bu ifadenin ayrıca gülümseyen yüz olarak yazılmasının doğru kabul edildiğini söyleyebiliriz. TDK, gülümseyen yüz ile yazımı kabul eder. TDK’ya göre yazı, gülümseyen yüz şeklinde görülebilir.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Karınca incitmez nasıl yazılır?
TDK’ya göre doğru sözcük; “Karıncalara zarar vermez” şeklinde ifade edilmektedir. TDK sözlüğündeki anlamı ise; “Sıfat, mecaz, (karıncalara zarar vermez), karıncayı ezmez” şeklinde sunulmaktadır. “Karıncaincitmez” sözcüğü ayrı ayrı değil, birlikte yazılması gereken bir sözcüktür.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Birebir nasıl yazılır?
Bu sözlükte kelimenin yazımı “one to one”dir. Başka bir deyişle, söz konusu kelime bileşik kelime olarak yazılmalıdır. Kelimeyi ayrı ayrı yazmak yanlıştır.
Pek çok insan nasıl yazılır?
TDK’ya göre: Çok mu, çok mu? TDK’ya göre “çok” kelimesinin doğru yazımı “çok”tur.
Gözu doymaz nasıl yazılır?
Türkçede, a, e ile biten fiillerin şimdiki zaman kipinde, a ünlüleri hem telaffuzda hem de yazımda ı, u’dur. E ünlüsü i, ü olur: başlar ( -r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleriyle kurulan sıfat tamlaması şeklindeki birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır: kör bakışlı, yoldan çekilmiş, döner sermaye, gülen yüz, çoğunluk, görünmeyen kaza, tükenmez kalem, uçan daire vb. Bileşik bağlaçlar, therefore, otherwise, indeed, as if, whereas, who knows gibi sözcüklerdir ve iki ayrı sözcüğü birleştirerek oluşturulurlar. Bileşik bağlaçları oluşturan sözcükler her zaman bağlaç türünde olmak zorunda değildir. Örneğin, “who knows” bağlacında “who” bir zamirdir ve “knows” bir çekimli fiildir. Türk Dil Kurumu’na göre “gutachter” kelimesi ayrı yazıldığında, yani “gutachter” şeklinde yazım hatası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kelimeyi ayırmadan bir bütün olarak, yani takdir edici olarak yazmalısınız. Doğru kullanımı gökdelen şeklinde olmalıdır. Minnettar anlamına gelir. Kadir’in bildiği gibi, bu kelime sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanımı “kadirbilir” şeklinde olmalıdır.Kim bilir neden ayrı yazılır?
Değebilir mi deyebilir mi?
Gökdelen nasıl yazılır TDK?
Kadir Bilir nasıl yazılır?