İçeriğe geç

Trabzon Akçaabatta Alevi Var Mı

Trabzonda Alevi köyü var mı?

(…) Hatta hiç şüphelenmeyeceğiniz Trabzon ilinde bile Alevi çoğunluğun yaşadığı 4 köy ve Alevi nüfusun yaşadığı 9 köy bulunmaktadır. Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe köylerinin nüfusunun tamamını/ezici çoğunluğunu Aleviler oluşturmaktadır.

Hangi Karadeniz bölgesinde Alevi köyleri var?

Nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Şiran İlçesi’ndeki köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eliyorum, Güreş, İnözü, Kırıntı, Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, .

Trabzon Alevilerine ne denir?

Osmanlı kaynaklarında Kızılbaş terimi; “Safevi mezhebinin müritleri” ve “Kızılbaş askerleri”, “Kızılbaş tarafı” ve “Kızılbaş’a karşı konuşlanma” gibi terimler doğrudan Safevi devleti için kullanılır. Safevi İmparatorluğu kaynaklarında Kızılbaş terimi, Safevi devletinin ordusunu oluşturan ve Türkçe konuşan Türkmenler için kullanılır.

En çok Alevi hangi ilde?

Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.

Akçaabat çepni mi?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.

Trabzon hangi mezheptir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Karadeniz çepnileri Alevi mi?

Osmanlı yönetimine kadar çoğunluğu Alevi-Bektaşi mezhebine mensup olan Karadeniz Hepnileri, sonradan büyük oranda Sünniliğe geçmiş olsalar da, Anadolu’da yaşayan diğer Hepni grupları hâlâ Alevi mezhebine mensuptur.

Trabzon Şalpazarı Alevi mi?

Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünnidir. Eskiden Alevi olan Şalpazarı Çepnilerinin, Osmanlı hükümetinin kültürel ve eğitim politikalarıyla kısa bir süre önce Doğu Karadeniz bölgesindeki diğer Çepni kabileleriyle birlikte Sünni olduklarına inanılmaktadır.

Rize’de Alevi var mı?

Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.

Neden Kızılbaş denir?

Başka bir rivayete göre ise Hz. Ali, Sıffin Savaşı’nda askerlerini Muaviye’nin askerlerinden ayırt etmek için başlarına kırmızı sarıklar taktırmış ve bu olaydan sonra onun taraftarlarına Kızılbaş denilmiştir.

Çepniler hangi illerdedir?

Bugün Uşak ve Batı Anadolu’da kendilerini Çepni olarak tanımlayan ve kendilerine Çepni Bektaş diyen kollar ile Çanakkale’ye kadar uzanan hat üzerindeki Çepniler aynı kültürel benzerlikleri paylaşırlar, Sivas yöresi Çepnileri de bu kollarla bağlantılıdır.

Aleviler namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Türkiye’de Alevi olmayan il hangisi?

[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkâri, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.

Giresun Alevi mi?

Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Gerçek Alevilik nedir?

Alevilik, Ali ve Oniki İmam’ın öğretilerini öğrettiği söylenen Hacı Bektaş-ı Veli’nin mistik Alevi İslam öğretilerini izleyen yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri Dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır.

Rize’de Alevi var mı?

Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.

Türkiye’de hangi illerde Alevi yok?

[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkâri, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.

Giresun Alevi var mı?

Son yıllarda Çepni folkloru üzerine araştırmalar yapan Abanoz Küçük’ün tespitlerine göre Giresun ilinde Alevi inancına sahip toplam beş Çepni yerleşim yeri bulunmaktadır; bunlardan biri Dereli ilçesinde, diğeri ise Şebinkarahisar ilçesinde bulunmaktadır (Küçük, 2011: 231).

Bayburt’ta kaç tane Alevi köyü var?

Bayburt’ta 10’dan fazla Alevi köyü var. Ayrıca Bayburt’un Demirözü ilçesinde Damlıca, Yakupabdal, Yukarı Dikmetaş, Doğanaslan, Gelengeç ve Gülalihayık adlı Alevi köyleri bulunmaktadır. Dönemin AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’in 2013 yılında Damlıca köyündeki cemevi ziyaretinden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir