Kesin olarak verilen kararın tebliği gerekir mi?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için tarafların mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğini istemeleri gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra tebligat ne zaman gelir?
Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir? Gerekçeli kararın ne zaman tebliğ edileceğine dair açık bir yasal düzenleme yoktur. Ancak gerekçeli kararın imzalandıktan hemen sonra yazılı hale getirilmesi ve taraflara tebliğ edilmesi gerekse de bu konu ceza ve hukuk mahkemelerinde farklıdır.
Kararı kaç günde tebliğ edilir?
Kararların yazılması ve imzalanması için son tarih İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre, “Kararlar, verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılır ve imzalanır.” Kararlar alındıktan ve imzalandıktan sonra taraflara tebliğ edilir.
Kesin olarak verilen karar ne zaman kesinleşir?
Resmî anlamda kesin hüküm HMK m. 362’ye göre bazı kararlar istinaf veya temyiz olmaksızın resmî olarak kesinleşir. Resmî anlamda kesin hüküm, kararın icra edilebilir hale gelmesi ve tarafların bu karara uymakla yükümlü olması sonucunu doğurur.
Karara çıkmış dosya tebliğ edilmezse ne olur?
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez. Temyiz başvurusu yapılmazsa veya dava temyiz edilip temyizde incelenirse ve üst mahkemeler de kararı hukuka uygun görürse gerekçeli karar verilebilir.
Kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Kararda; işe iade davasının, bu karar ve işlemlerin davalıya tebliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde yapılabileceği düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere; kanun hükmü, davalının hazır bulunmadığı duruşmada yapılan işlem ve kararların davalıya bildirilmesini gerektirmektedir.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın öğrenildiği tarihten itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın öğrenildiği tarihten itibaren 8 gündür.
Posta tebligat süresi ne zaman başlar?
PTT işyerlerinde kabul edilen tebligat evrakının, ayrıca bir teslimat yapılmaksızın alıcısına ulaştırılması, aynı il dağıtım bölgesinde bulunması halinde en geç 5 iş günü, başka bir il dağıtım bölgesinde bulunması halinde en geç 7 iş günü içinde yapılır.
15 günlük tebligat süresi ne zaman başlar?
Bu madde uyarınca yapılacak tebligatlarda, 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde belirtilen kişilere tebligat evrakının verildiği gün, kapıya asılmış ise bu tarihten itibaren onbeş gün sonra tebligat yapılmış sayılır.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılmazsa ne olur?
Özet: Mahkeme gerekçeli kararı hazırlamalı ve hükmün özetinin basılıp yayımlanmasından itibaren en geç bir ay içinde yayımlamalıdır. Gerekçeli kararın geç hazırlanması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
Tebliğ tarihi nasıl belirlenir?
Elektronik ortamda yapılan tebligat, alıcının elektronik adresine ulaştığı günü izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Örneğin, alıcının elektronik adresine 3 Ocak 2024 tarihinde ulaştırılan bir tebligatın tebligat tarihi, tebliğ tarihinden itibaren 5 gün sonra yani 8 Ocak 2024 olacaktır.
Kesinleşmiş karar ne demek?
Kesin mahkeme kararını kısaca şu şekilde açıklamak gerekir. Hukuk sisteminde dava açılıp tüm itirazlar tüketildikten sonra mahkemenin kararı kesinleşir ve hukuki sonuçları olur. Buna “kesin mahkeme kararı” denir.
Hukukta 30 günlük süre nasıl hesaplanır?
Hukuki metinlerde bir ay denildiğinde, o tarihi takip eden ayın aynı günü kastedilmektedir. Otuz gün, 30 güne eşittir. Kanunla belirlenen 1 aylık süre için; örneğin, bildirim 28 Şubat’ta alınmışsa, son tarih 28 Mart’tır.
Kesinleşen karar bozulur mu?
Kesinleşmiş hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza bildirimi kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür. Hapis cezasına karşı temyiz başvurusunda bulunulması halinde kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılacağı varsayılamaz.
İstinaf kesin kararı tebliğ edilir mi?
İtiraz, kanuni süre geçtikten sonra yapılmışsa veya kesin bir hükme ilişkin ise, kararı veren mahkeme itirazın reddine karar verir ve ret kararını, 344 üncü maddeye göre ödenen masraflar da karşılanarak ilgiliye resen bildirir.
Tebliğ olmadan süre başlar mı?
Kişi söz konusu işlem hakkında usulüne uygun olarak bilgilendirilmezse, kanunda öngörülen bildirimin sonuçları yürürlüğe girmeyecektir. Örneğin, bir sürenin bildirimle başlaması gerekiyorsa, süre bu bildirim yapılıncaya kadar başlayamaz.
Kesin kararlarda kesinleşme şerhi gerekir mi?
Mahkeme, yargılama sonunda alınan kararın kesinleştiğine dair nihai bir görüş alacaktır. Bu raporun alınabilmesi için kararın kesin olması gerekir.
Kesinleşmiş karara itiraz edilir mi?
İlk derece mahkemesinin mahkûmiyetine ilişkin bölge adliye mahkemesinin kesin kararı geçerli olup, istinaf başvurusunun reddi yönündeki kesin karara karşı her zaman ve süreye bağlı olmaksızın istinaf yoluna başvurulabilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Milli Eğitim Müfredatını Kim Hazırlıyor