Alerji ve Alerjen Nedir?
Alerji, anormaldir ve normal olmayan bir cevap olarak tanımlanır. Alerjen, alerjiye neden olan bir madde veya maddelerdir. Alerjenler, gıda, hayvan tüyü, toz veya polen gibi farklı maddeler olabilir. Alerjenler, alerjik reaksiyonu başlatan antijenlerdir. Alerjik reaksiyonlar, insanların nefes alma sorunları, deri döküntüsü, gözlerin şişmesi, ciltte döküntü veya kaşıntı, öksürük ve nefes darlığı gibi ciddi belirtilere neden olabilir.
Alerjilerin Sınıflandırılması
Alerjiler, kronik veya geçici olarak sınıflandırılabilir. Kronik alerjiler, çevresel faktörlerin etkisiyle uzun süre devam eden alerjik reaksiyonlara neden olur. Geçici alerjiler ise, çoğunlukla kısa süreli alerjik reaksiyonların nedeni olur. Ayrıca, alerjiler ayrıca sezaryen alerjisi, bulaşıcı alerji, yiyecek alerjisi, gıda alerjisi, hayvan alerjisi veya cilt alerjisi gibi daha spesifik başlıklara ayrılabilir.
Alerjenlere Maruz Kalma ve Alerji Belirtileri
Alerjenler genellikle havaya karışan toz, parçacıklar, böcek kılı, gıdalar, hayvanlar veya bazı ilaçlar olabilir. Alerjenlere maruz kalma, alerji belirtilerini tetikler. Belirtiler, gözlerin şişmesi, burun akıntısı, öksürük, konuşmada zorluk, cilt döküntüleri veya kaşıntısı, nefes darlığı veya nefes almada güçlük gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Alerjik reaksiyonlar, çok şiddetli olabileceği gibi, hafif şekilde de ortaya çıkabilir.
Alerji Tedavisi
Alerji tedavisi, alerjenleri tespit etmek ve alerjenlere maruz kalma oranını azaltmaktan ibarettir. Tedaviye başlamadan önce, alerjiyi tetikleyen alerjenlerin tespiti çok önemlidir. Alerjik reaksiyonların şiddetini azaltmak için, antihistaminik ilaçlar veya lokal salisilik kremler de tavsiye edilebilir. Kronik alerjik reaksiyonları azaltmak için, ek olarak, kortizonlu ilaçlar veya immunoterapi de kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Alerji, Alerjen, Antijen, Antihistaminik, Lokal Salisilik Krem, Kortizonlu İlaç, İmmunoterapi.