İçeriğe geç

Çomça Hangi Dilde Kullanılır

Çomça hangi dilde?

Hatay yöresinde “kürek” anlamına gelen bir Türkçe kelime. “Kepçe” kelimesi Farsça kökenlidir.

Çörten hangi dilde?

Gargoyle – Nişanyan Sözlüğü. Bazı Anadolu lehçelerinde görülen çörten kelimesi “kuru yoğurttan yapılan yiyecek” anlamına gelir ve ayrıca Ermenice çortan չորթան “kuru yoğurt” kelimesinden türemiştir ve bağımsız bir kelimedir. Gargoyle (Kayseri, Güney Anadolu, Ankara), gargoyle (Malatya): su teknesi.

Çömçe mi çomça mı?

Orta Türkçede “kürek” yerine “çömçe” kelimesi kullanılmıştır. Çömçe, dalmak, ağlamak anlamına gelen Eski Türkçe çöm kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Kelime aynı zamanda “kısalık” anlamına geldiğinden çocuklara “çömçe” denmiştir.

Cunta hangi dilde?

Terim, “katılmak” anlamına gelen Latince jungere kelimesinden türetilmiş olup kökeni İspanyolca junta (hunta olarak telaffuz edilir) kelimesinden gelmektedir ve buradan Türkçe de dahil olmak üzere diğer dillere girmiştir.

Soyha ne demek Malatya?

Malatya ve çevresinde “yararsız” ve “zararlı” anlamında kullanılır. Meyrat/Meret de benzer anlamda kullanılır. Kelime “soyha” olarak yazılsaydı telaffuzu gerçeğe daha yakın olurdu.

Çerçi hangi dilde?

Andreas Tietze’nin tarihî-etimolojik Türkçe-Türkçe sözlüğünde çerçi kelimesi Moğolca “car (haber)” kökünden gelmekte ve “car ‘haber’ +-çi” şeklinde açıklanmaktadır (Tietze, 2002; 428)”.

Çaşıt hangi dilde?

Casus – Nişanyan Sözlüğü. “Fitne, iftira” anlamına gelen Eski Türkçe çaşut fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe çaşur- “iftira atmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Ut eki almıştır.

Orjinal hangi dil?

Bu kelime Fransızca kökenli olup Türkçe’den türemiştir.

Çoyren hangi dilde?

Türkçe metnin üç sayfası Sogdca ve bir sayfası Sanskritçedir. Çoyren, şimdiye kadar bulunan en eski Türkçe yazıttır.

Çıbık ne demek TDK?

Kastamonu lehçesinde bu kelime DLT’deki gibi “çıbık” olarak telaffuz edilir ve “ince yeşil dal, ince çubuk” anlamına gelir. Ayrıca ince demir parçalarına “çubuk” denir.

Çe bir kelime mi?

Çe kelimesi de TDK sözlüğünde yayımlanan kelimeler arasında yer alıyor.

Çömçe nedir TDK?

Kelime anlamı: “Çömlek” kelimesi, genellikle yemek pişirmek, yiyecek ve içecek saklamak veya taşımak için kullanılan bir veya daha fazla toprak kap anlamına gelir.

Cukka hangi dilde?

cukka – Nişanyan Sözlüğü. “Sandık, sandık” anlamına gelen Roman (Çingene) cukka kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Çerağ hangi dilde?

“Çerağ” kelimesi Farsça kökenlidir ve aslen “lamba” anlamına gelir. Kelimenin gerçek anlamı “yanan ve ışık veren bir şey”dir. Osmanlı döneminde herhangi bir aydınlatma aracına “çerağ” denirdi. Mevleviler “ışığı söndürmek” yerine “lambayı söndürmek” ifadesini kullanmışlardır.

Kubat hangi dilde?

Kubat ismi Kur’an’da geçmez. Çünkü bu isim Türkçe olup Arapça kökenli değildir.

Cömert hangi dilden gelir?

Dilimize Farsça cevān-merd kelimesinden giren bir sıfat olan cömert kelimesi, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “cömert” olarak yazılmıştır. Dikkat. cevān-merd, cesur, cömert ve yürekli olarak nitelendirilmektedir (TDK, 1998, s. 412).

Kaşık hangi dilden gelir?

Eski Türkçe kasuk “(tahtadan oyulmuş) kaşık” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kashı – “oymak, çizmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş “kapçe” > kafşik “kapçecik”.

Çaşıt hangi dilde?

Casus – İngilizce Sözlük. Eski Türkçedeki spe’ut “isyan, iftira” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçedeki çaşur – “iftira atmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçedeki +Ut eki ile birlikte gelir.

Eski dilde çor ne demek?

Çor (Rusça: Чёрт, Ukraynaca: Чорт, Lehçe: Czart, Çekçe ve Slovakça: Čert, Belarusça: Чорт) – Türk, Altay ve Moğol halk kültüründe cin anlamına gelir. Çer, Çur, Şor, Şar, Çora, Çura isimleriyle de ifade edilmektedir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Hangi Durumlarda Psikiyatri Ye Gidilmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort
Sitemap
oddentürk ifşaholiganbetbets10